Piața mondială a vehiculelor electrice (VE), care include modelele hibrid, plug-in hibrid și autoturismele complet electrificate, se dezvoltă rapid și duce la democratizarea tehnologiilor utilizate.
1. Mobilitatea electrică, un subiect care nu te preocupă doar pe tine, ci și pe politicienii din întreaga lume
Datorită beneficilor aduse mediului, economiei și securității energetice, guvernele din întreaga lume sunt nerăbdătoare să vadă o creștere a acestei mici, dar importante părți a industriei auto. În consecință, împing producătorii de automobile să dezvolte vehicule electrice și își stimulează cetățenii să le cumpere. Dacă în prima jumătate a anului 2017 existau la nivel global 16 politici naționale și locale în favoarea acestui domeniu, la finalul lui 2018, nouă țări europene și zece state din SUA plus Sri Lanka și-au anunțat planurile de eliminare treptată a vehiculelor cu combustibili fosili și trecerea la e-mobilitate până în 2040.
Lista țărilor europene care intenționează să interzică vânzarea vehiculelor cu combustibili fosili
- Norvegia – până în 2025
- Irlanda, Olanda și Slovenia – până în 2030
- Danemarca – până în 3035
- Franța, Portugalia, Spania, Marea Britanie – până în 2040
La nivelul Uniunii Europene, autovehiculele din transportul public alimentate convențional vor fi reduse la jumătate până în 2030, urmând a fi eliminate complet din orașe până în 2050. În România, dacă în momentul de față există aproximativ 500 de stații de încărcare montate, dintre care jumătate sunt în spații publice, până în 2020 vor exista cel puțin 10.000 de stații de infrastructură accesibile public.
2. Principalul motiv pentru care încă te mai codești să-ți cumperi un VE este, probabil, legat de costul și performanța bateriei. Dar lucrurile nu vor rămâne mult timp așa.
Progresele impresionante înregistrate în ultimii ani în producția de acumulatori au permis utilizarea bateriilor Li-ion în sectorul auto, lăsând în același timp loc de noi îmbunătățiri – în ceea ce privește compoziția chimică, capacitatea de stocare a energiei sau viteza de încărcare. Cercetările în aceste direcții sugerează faptul că bateriile Li-ion vor rămâne probabil tehnologia preferată pentru vehiculele electrice în următorul deceniu.
În prezent, bateriile sunt principalul motiv pentru care mașinile electrice au costuri inițiale ridicate și o reducere a costurilor acestora va influența semnificativ decizia de achiziționare a unui VE. Investițiile majore în platformele de producție pe scară largă a bateriilor confirmă faptul că există o încredere sporită în viitorul mobilității electrice, ceea ce ar putea cataliza reduceri ulterioare ale costurilor bateriilor.
3. Dacă nu ai cumpărat încă un vehicul electric, probabil că o vei face în următoarea decadă
Politicile de stimulare în domeniul mobilității electrice și reducerile de costuri vor conduce la o creștere semnificativă a absorbției pieței de VE în următoarea perioadă. Dacă luăm în considerare politicile existente, pe drumurile din întreaga lume vor rula până în 2030 peste 125 de milioane de vehicule electrice ușoare. Iar dacă ne bazăm pe ambițiile guvernelor de a atinge obiectivele de mediu și țintele de sustenabilitate, atunci numărul de autoturisme electrice ar putea ajunge chiar la 220 de milioane până în 2030 – 130 de milioane de modele pe baterie și 90 de milioane plug-in hibrid.
4. Vei avea stații de încărcare la tot pasul: acasă, la job, în mall-uri și în alte locuri publice
Pe măsură ce prezența VE personale va crește până la 2030, la fel se va întâmpla și cu numărul de puncte de încărcare instalate, atât la domiciliu (pe măsură ce profilul cumpărătorului de mașini electrice se va diversifica odată cu extinderea pieței), cât mai ales la locurile de muncă. Acest lucru implică, de asemenea, și scăderea costului de încărcare.
5. Nu te grăbi să îți încarci mașina după rush hour, noaptea va fi (sau este deja) mult mai ieftin
În 2017, cererea globală de electricitate estimată pentru toate VE a fost de 54 terawați-oră (TWh), depășind ușor cererea de energie electrică a Greciei. Pe măsură ce numărul vehiculelor electrice va crește, rețelele de transport și distribuție a energiei electrice vor fi supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, în special în orele imediat următoare vârfurilor de trafic. Cu ajutorul tehnologiilor inteligente incorporate în stațiile de încărcare, această situație este depășită prin programarea încărcării bateriei în timpul nopții, atunci când cererea de energie electrică – dar și costul – sunt mai reduse.
Surse: E-Mobility Trends and Targets / slocat.net; Global EV Outlook 2018